SkillRack Aptitude Question Answer

SkillRack Aptitude Question Answer, SkillRack Online Test 2012: -

SkillRack successfully held the Online Aptitude Test on Saturday. There are many students of different colleges took this online test and now all are looking for the Aptitude Questions and Answers. If you already took the SkillRack online examination and now want to check question answers then you are right place. In case if you are new with the following questions then just imagine that you are taking online test and give the answers correctly. Best Wishes to all candidates. There is no negative marking. Time duration is 3 hours.

Q.1 There are three ants at the three corners of a regular triangle. Each ant starts moving on a straight line toward another randomly chosen corner at the same speed. What is the probability that none of the ants collide?

1/2
1/4
3/8
3/16

Answer : -

There will be no collision when the all the ants move in clock wise direction or anti clock wise direction.

From the ant’s perspective each can go left or right. There are 8 possible combinations – LLL, LLR, LRL, RLL, LRR, RLR, RRL, and RRR. You can also work that out by raising 2 (the number of choices) to the power of 3 (the number of choosers) = 2 x 2 x 2 = 8. In only 2 of these cases (LLL and RRR will there be no collisions, so 2 / 8 = 0.25

 

Q 2.  One number is 5 times another number and their sum is -60 (minus 60). What is the lesser of the two numbers?

-10
-12
-48
-50
Answer: -
x = 5y

x + y = -60

So 5y + y = -60. 6y = -60, and y = -10.

If y = -10, x = 5y = 5(-10) = -50.

-50 is less than -10 , so (D) is correct.

Q 3.  A kind old gentleman decided to give 12 sweets to each of the girls in his town and 8 sweets to each of the boys. Of the 612 children in his town, only half the girls and three quarters of the boys were allowed to take the sweets. How many sweets did the kind old gentleman have to buy?

840
960
2340
3672

Answer : -

Let the number of boys = b and girls = g.
b+g = 612  - EQUATION 1
Half of the girls = g/2 and three quarters of the boys = 3b/4
Number of sweets = 12 * g/2 + 8 * 3b/4 = 6g + 6b = 6(g+b)
From EQUATION 1, b+g = 612.
Hence total number of sweets = 6 * 612 = 3672
Q. 4.
SkillRack Questions
Q. 5.  A dart board of radius 1 meter is at a distance of 20 meters from you. You throw a dart at it and it hits the dartboard at some point Q in the circle. What is the probability that Q is closer to the center of the circle than the periphery?

2/5
3/4
1/2
1/4

Answer: -
The point Q is closer to the center of circle that the periphery when it lands at a point lesser than or equal to half of the radius. Hence half of radius = 0.5 meters.

Area related to points closer to center = 22/7 * 0.5 * 0.5

Area of entire circle = 22/7 * 1 * 1

Hence probability that Q is closer to the center = (22/7 * 0.5 * 0.5) / (22/7 * 1 * 1) = 0.25 or 1/4

Q.6 : - Choose the INCORRECT sentence(s) given as options below.
A) The tournament is historically interesting.
B) My income is less than my sister.
C) I find it a very enjoyable place.
D) He was making the suggestion politely.
Answer: -
B is incorrect.  It should be “My income is less than that of my wife”.
Q.7 Choose the INCORRECT sentence(s) given as options below.
A) Unlike his friends, his performance shows his meticulous planning.
B) Though it was hot yesterday, they went out.
C) There are several ways people use to talk about the future.
D) The passenger sitting next to you in the bus keeps smoking non-stop.
Answer: -
A is incorrect. The performance is wrongly compared with friends. It should be “Unlike the performance of his friends, his performance shows his meticulous planning.”
Q.8 : - A scientist was researching on animal behavior in his lab. He was very interested in analyzing the behavior of bear. He travelled 1 mile in north direction and reached North Pole. There he saw a bear. He then followed the bear around 1 hr with a speed of 2km/hr in east direction. After that he traveled in south direction and reached his lab in 2 hrs. Then what is the color of the bear?

Black
White
Brown
Grey

Answer: -
Bear near north pole is polar bear and is white in color. Other details are given to confuse the candidate.
Q.9: - Identify the INCORRECT statement(s)

1. He was vexed with the behaviour of his son.
2. His simple word is as good as an oath.
3. Of two evils choose the less.
4. I hope the matter will be cleared up some day.

Answer: -
Option 1 is incorrect. It should be “He was vexed at the behaviour of his son.”
Q.10. A shop keeper has three cakes of weight 12 kgs, 16kgs and 20 kgs. If he wants to cut these cakes into smaller pieces having equal weight without wastage, what is the maximum possible weight of each piece?

2 kgs
4 kgs
6 kgs
8 kgs

Answer: – Max possible weight of the pieces = HCF of 12,16 and 20 = 4kgs.
Q.11. A person travels on a cycle from home to office on a straight road with the wind against him. He took 4 hours to reach office. On the way back to home, he took 3 hours to reach as the wind was in the same direction. If there is no wind, how much time does he take to travel from home to office?

234 minutes approximately
229 minutes approximately
206 minutes approximately
195 minutes approximately

Answer: -

Let the distance be D and speed of wind be W. Assume the person drives at a constant speed S.
Hence, when going from home to office,
D/(S-W) = 4   — EQUATION 1
Return journey,
D/(S+W) = 3.
Thus 4(S-W) = 3(S+W)  => S = 7W
Substituting S/7=W in EQUATION 1,
D/(S-S/7) = 4
=> S=7D/24
Hence time taken to travel when there is no wind = Distance/Speed = D / (7D/24) = 24/7 hours = 3.42 hours which is approximately 206 minutes.
Q.12  I met my friend 26 days ago. He then told me that he can meet me next after 10 days from today which is a wednesday. On which day of the week did I meet my friend?

Sunday
Monday
Tuesday
Thursday

Answer: -

10 days from today is wednesday. Hence today is Sunday.
Hence 28 days ago it will be sunday, which means 26 days ago it was Tuesday.
Q.13  Four black cows and three white cows give as much milk in five days as three black cows and five white cows give in four days.  Which cow gives more milk?

Black
White
Both give equal amount
Cannot determine

Answer : -

Let the amount of milk from black be B and white be W.
(4B + 3W) * 5 = (3B + 5W) * 4 =>  20B + 15 W = 12B + 20 W
B/W = 5/8. Hence white cow gives more milk (as denominator is higher).
Q. 14. A, B and C can together do a piece of work in 20 days, A can do alone in 50 days and B in 60 days. In how many days can C do it alone?

52 days
60 days
72 days
75 days

Answer: -

Let us solve this using LCM method.
Assume the work is 300 units. (LCM of 20, 50 and 60).
In one day A,B,C together do 300/20 = 15 units.
In one day A alone does 300/50 = 6 units, B alone = 300/60 = 5 units.
So C does 15-6-5 = 4 units.
So days taken by C alone = 300 units/4 units = 75 days.
Q.15. Suresh and Monisha have a conversation.

Suresh says I am certainly not over 40
Monisha says I am 38 and you are atleast 5 years older than me
Now Suresh says you are atleast 39

All the statements made by the two are false. How old are they really?

Suresh age is 51 and Monisha is 45
Suresh age is 35 and Monisha is 45
Suresh age is 41 and Monisha is 37
Suresh age is 21 and Monisha is 33

Answer: -

As all the statements are false, just invert the statements to obtain true statements.
Suresh says I am certainly over 40 (that is from 41 onwards)
Monisha says I am NOT 38 and you are atMOST 4 years older than me
Now Suresh says you are atmost 38
So Suresh’s age can be from 41,42,43,……
As second statement says Suresh is atmost 4 years older, Monisha’s age can be 37 or 38.
But as second statement also says Monisha is not 38 her age is 37.
Hence Suresh age is 41 and Monisha is 37
Q. 16.  The average length of three ropes is 6800 feet. None of the ropes is less than 6600 feet. What is the greatest possible length of one of the other ropes?

6800
7200
7600
8000

Answer: -

(x+y+z)/3 = 6800

Hence x+y+z = 20400 feet

To find the greatest possible length we should assume the other ropes are of minimum possible length which is 6600 feet. Let us assume z is the longest. Then,

x = y = 6600 feet

6600 + 6600  + z = 20400

so, z = 7200 feet

Q. 17. Re-arrange the following sentences to form a logical paragraph.
A) Its prime minister, Mario Monti, is indeed a gifted man, but the strong protest vote in this week’s local elections suggests that unpopular policies which touch so many Italian lives are ultimately best determined by elected politicians.
B)The German half-truth is that the euro zone’s problems can be solved merely by the indebted countries slashing their way to prosperity.
C) Indeed, the euro will survive only if every country confronts the choice it shies away from.
D) In Italy the half-truth is that the country can escape its dysfunctional politics by entrusting hard choices to a technocrat.
E) In fact, Germans need to live with higher inflation, consume a bit more and prop up the weaker members of the currency union.
F) Like some dreadful joke, the euro needs French reform, German extravagance and Italian political maturity.

DABECF
BADECF
EADCFB
FDABEC

Q. 18. Read the below  sentences and find the correct one.

1.No less than 30 students have passed the exam.

2.No fewer than 30 students have passed the exam.

Only 1 is correct
Only 2 is correct
Both the sentences are correct
None of these

Answer: -Less’ denotes quantity.  ‘Fewer’ denotes number

Hence Only 2 is correct

 

Q.19 In a murder case there are four suspects P,Q,R,S.
 Each of them makes a statement.

P:  “I had gone to the theatre with S at the time of the murder”.
Q:  “I was playing cards with P at the time of the murder”
R:  “Q didn’t commit the murder”
S:  “R is not the murderer”.

Assuming the only one of the above statement is false and that one of them is the murderer, who is the murderer?

P
Q
R
S

Answer: -

Assume statement of P is false. Then statement of Q,R,S becomes true. So P and Q are not murderers as they were playing cards. R is not the murdered as per S. Hence S is the murderer. So this is a possible option.
Assume Q is false. Then P,R,S are true. So P and S are not murderers as they went to theatre. Q and R did not commit as per R and S which cannot happen as one of them committed the murder. So this option is ruled out.
Assume R is false. Then P,Q,S are valid. When R is false it means Q committed the murder which contradicts with valid Q statement which says P and Q were playing cards. So this option is ruled out.
Assume S is false. Then P,Q,R are valid. But this cannopt happen as P cannot go to theatre as well as play cards at same time. So this option is ruled out.
Hence as the first is the only possible option, S committed the murder.
Q. 20.  A says, “The horse is not Black.”
B says, “The horse is either Brown or Grey.”
C says, “The horse is Brown.”

If at least one is telling the truth and at least one is lying, what is the color of the horse among Black, Brown and Grey?

Black
Brown
Grey
None of the above colors

Answer: -

Lie – A : Truth B and C  = Not possible as A supports B and Cs truth
Lie – B : Truth A and C  = Not possible as if B lies the horse should not be Brown and hence C cannot say truth
Lie – C : Truth A and B  = Possible as if horse is not brown it can be grey which is supported by both A and B
Truth – A  : Lie B and C = Not possible as if it is not black it should be brown or grey
Truth – B  : Lie A and C = Not possible as C and A statements support B’s truth
Truth – C  : Lie A and B = Not possible as B’s statement that the horse can be brown supports C’s truth
Hence the only possible combination is C lies and A and B says truth by which the color can be Grey.
Q. 21
SkillRack Questions3
Answer: -One image after another is filled with solid black color and the images are shifted in anti-clock wise direction. Hence image with letter C should replace the question mark.
Q. 22
SkillRack Questions travel
How many passengers travelled in the train during the journey from Bangalore to Salem?
80
210
250
290
Question Weightage : 1
What is the maximum possible number of passengers who travelled from Bangalore to Salem?
200
70
170
90
Question Weightage : 1
What was the overall revenue earned by the railways from this specific journey?
Rs. 8920
Rs. 9460
Rs. 15250
Rs.12500
Question Weightage : 1
What was the amount collected at Dharmapuri station (through tickets assuming everyone bought a ticket)?
Rs. 350
Rs. 650
Rs. 150
Rs. 450
Answers: -

1) Passengers who boarded at Bangalore = 200,

Hosur = 210 – (200 – 50) = 210 – 150 = 60
Krishnagiri = 160 – (210 -70) = 20
Dharmapuri = 80 – (160-90) = 10.
Hence required number = 200+60+20+10 = 290
2) At Bangalore 200 boarded the train and at Hosur 50 alighted. Hence maximum possible till Hosur is 200-50 = 150.
At Hosur 60 passengers boarded the train.
At Krishnagiri 70 alighted and to arrive at maximum, we will assume all passengers who boarded train at Hosur alighted at Krishnagiri. Hence 60 from Hosur and 10 from Bangalore alighted at Krishnagiri. Hence  maximum possible till Krishnagiri is 150-10 = 140.
At Krishnagiri 20 passengers boarded the train.
At Dharmapuri 90 alighted and to arrive at maximum, we will assume all passengers who boarded train at Krishnagiri alighted at Dharmapuri. Hence 20 from Krishnagiri and 70 from Bangalore alighted at Dharmapuri. Hence  maximum possible till Dharmapuri is 140-70 = 70.
Hence the maximum possible number of passengers who travelled from Bangalore to Salem is 70.
3) The ticket is priced at 50 paise per km.
Distance from Bangalore to Hosur = 40 kms and number of passengers who travelled is 200. Hence money earned = 40*200*0.5 Rs = Rs. 4000
Distance from Hosur to Krishnagiri = 50kms and  number of passengers who travelled is 210. Hence money earned = 50*210*0.5 Rs = Rs. 5250
Distance from Krishnagiri to Dharmapuri = 40kms and  number of passengers who travelled is 160. Hence money earned = 40*160*0.5 Rs = Rs. 3200
Distance from Dharmapuri to Salem = 70kms and  number of passengers who travelled is 80. Hence money earned = 70*80*0.5 Rs = Rs. 2800
Hence revenue = 4000+5250+3200+2800 = Rs. 15250
4) At Dharmapuri number of passengers who boarded is 80 – (160-90) = 10 and their destination is Salem which is 70 kms away. As the ticket is priced at 50 paise per km,
Amount collected = 10 * 0.5 * 70 = Rs. 350
Q. 23 : – Choose the correct options with respect to the below sentences.

1.Whom do you think achieved the target?

2.Who do you think achieved the target?

Only 1 is correct
Only 2 is correct
Both 1 and 2 are correct
Both are wrong

Answer: -

‘who’ denotes the subject and ‘whom’ is used for the object.

Hence only 2 is correct.

 

Q. 24: – A takes 4 days to complete one-third of a job, B takes 3 days to complete one-sixth of the same work and C takes 5 days to complete half the job. If all of them work together for 3 days and A and C quit, how long will it take for B to complete the remaining work done?

9.4 days
5.1 days
4.5 days
2.5 days

Answer: -

A takes 12 days to complete the job (as 4 days for one-third), B takes 18 days to complete the job (as 3 days for one-sixth), C takes 10 days.
Let the amount of work to do the job be 180 units (180 is LCM of 12,18 and 10).
In one day, A does 180/12 = 15 units, B does 180/18 = 10 units, C does 180/10 = 18 units.
So work done by A,B,C in 3 days = 3*(15+10+18) = 3*43 = 129 units.
Work remaining after 3 days = 180-129 = 51 units. Hence B will take 51/10 = 5.1 days.
Q. 25: - Identify the INCORRECT statement(s)

1. I want to do an MBA before going into business.
2. My wife runs profitable business in this suburb.
3. If we advertise we will get twice as much business as we have now.
4. How you spend your money is as much my business as yours.

Answer: -

2) is incorrect.

business is used as a countable noun. Hence it should be “My wife runs a profitable business in this suburb.”
Q. 26: - A man is standing in front of a painting of a man and says ” I do not have any brothers or sisters, but this man’s father is my father’s son”. Who is in the painting?

His grandfather
His son
His father
He himself

Answer: – As the man does not have any brothers or sisters he is the only son. So the man in the painting is his son.
Q. 27: -
SkillRack Questions2
Answer: -The top box contains the product of the numbers in one of the other box. So missing number is 6*4 = 24
Q. 28: - A takes 2 days to complete one-third of a job, B takes 2 days to complete one-sixth of the same work and C takes 4 days to complete half the job. If all of them work together for 2 days and A and B quit, how long will it take for C to complete the remaining work done.

9 days
7 days
5 days
3 days

Answer: -

A takes 6 days to complete the job (as 2 days for one-third), B takes 12 days to complete the job (as 2 days for one-sixth), C takes 8 days.
Let the amount of work to do the job be 24 units (24 is LCM of 6,12,8).
In one day, A does 24/6 = 4 units, B does 24/12 = 2 units, C does 24/8 = 3 units.
So work done by A,B,C in 2 days = 2*(4+2+3) = 18 units.
Work remaining after 2 days = 24-18 = 6 units. Hence C will take 6/2 = 3 days.
Q. 29: -Re-arrange the following sentences to form a logical paragraph.
A) They should make the most of it.
B) A number of these “Xooglers”, as former Google workers are known, have since ploughed back a chunk of their riches into new start-ups.
C) After 2012, wealthy former Facebook staffers—call them “Xbookers”—will have an opportunity to do the same thing.
D) After Google’s IPO, some of its employees left the firm with Croesus-like sums of money raised by selling their stakes.
E) Facebook’s flotation will also encourage more investment in start-ups.

EDBCA
DBECA
BDECA
BDEAC

Q. 30: - It takes a cabin cruiser 3 hours longer to travel 50kms than it takes a power boat to travel 60kms. The cruiser travels half the speed of the power boat. Find the effective speed of power boat.

40/3 kmph
32/13 kmph
28/3 kmph
54/5 kmph

Answer: -

let 2x = speed of power boat. Then x is the speed of cabin cruiser.

50/x = 60/2x +3. solving x=20/3 kmph.

So power boat effective speed = 2x = 40/3 kmph

Q.31. : -Re-arrange the following sentences to form a logical paragraph.
A) The fiercest crucible for young Mormons is the mission.
B) They are cut off from their families (they are allowed only two phone calls home a year) and assigned a “companion” to keep them on the straight and narrow.
C) Few other groups experience anything as demanding at a similar age.
D) Mormon men serve as missionaries for two years when they turn 19; women for 18 months when they turn 21.
E) They are expected to proselytise for ten hours a day, six days a week.
F) They have no choice over where they go and often have to learn a foreign language.

DABFCE
DABCEF
ADFBCE
ADFBEC

Q. 32: -Choose the correct answer which will act as an one word substitute for

Giving undue favours to one’s own kith and kin

Nepotism
Favoritism
Wordiness
Corruption

Answer: – “Nepotism” means “Giving undue favours to one’s own kith and kin”
Q.33: – A positive whole number M less than 100 is represented in base 2 notation, base 3 notation, and
base 5 notation. It is found that in all three cases the last digit is 1, while in exactly two out of the
three cases the leading digit is 1. What is the value of M?

31
91
75
89

Answer: -

As in all notations, the last digit is 1, the remainder is 1 when M is divided by 2,3,5.
L.C.M of 2,3,5 is 30. Hence M will be multiple of 30 plus 1 that is 31,61,91,121 etc.
Among the given options 31,91 match this criteria.
31 is written as (111)5, (1011)3 and (11111)2 where all three have the leading digit as 1. (and not two out of the three cases).
Hence the answer is 91 which matches the given conditions.
Q.34: - 100 soldiers are arranged in an array of 5 rows and 20 columns according to their height. Tallest among each row are asked to come out and the shortest among them is Soldier A. Then every one revert to their original positions, and now the shortest among each column are asked to come out and the tallest among them is Soldier B. Who is taller Soldier A or Soldier B ?

Soldier A is taller
Soldier B is taller
Both are of equal height
Cannot be determined

Answer: -

Let the numbers of soldiers in order of their height be 1,2,3 …100
The arrangement is as below.
1   2   3   4 5 6 7 8 9 10 11 ……  20
21  22  ……………………….  40
41  42  ……………………….  60
61  62  ……………………….  80
81  82  ……………………….  100
So tallest among each row are 20, 40 , 60 , 80 and 100 and the shortest among them soldier A is Soldier #20
Shortest among each column are 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20 and the tallest among them soldier B is Soldier #20
As both are one and the same soldier, their height is the same (equal).
Q.35: - A car has a 4 digit numbered licence plate which on reversing the digits upside down (rotating clockwise or anticlockwise by 180 degrees) could still be read as a number. The difference between the reversed number and original number is 2970. What is the original number ?

3160
3690
9860
6890

Answer: -

Only 0 6 8 and 9 can be read even after reversing upside down.
As the last digit in the difference is zero the last digit should be 0.
The next digit in the difference in tens place is 7 which can be obtained by subtracting 16 from 9 and hence digit in tens place in original number is 9.
Proceeding in a similar manner with  remaining digits 6 and 8 (as the digits do not repeat), the original number should be 6890.
Q.36: –  If Tarun is twice as old as Hitesh will be, when John is as old as Tarun is now, Who is the youngest?

Cannot be determined
Hitesh
John
Tarun

Answer: -

John is younger than Tarun. Tarun is also older than Hitesh. Now the issue is in finding who is older among Hitesh and John.
Let Taruns current age be T, John – J and Hitesh H.
After certain X years,
J + X = T , then also T+X = 2 (H+X) => T = 2H + X
So J + X = 2H + X => J = 2H. Hence Hitesh is the youngest.
Q.37: -Three people started walks along a 360 km circular track from a given point. The first person walks 48 kms per day.The second person walks 60 kms per day.The third person walks 72 kms per day. In how many days will they meet at the starting point?

24 days
30 days
48 days
60 days

Answer: -

To complete one round,
A takes 360/48 = 7.5 days = 180 hours.
B takes 360/60 = 6 days = 144 hours.
C takes 360/72 = 5 days = 120 hours.
L.C.M of 180,144 and 120 = 720 hours. Hence they will meet after 720/24 = 30 days.
Q.38: - An apple costs Rs.17, an orange costs Rs.21, and a pear costs Rs.14. What is the cost of mango?

Rs. 17
Rs. 21
Rs. 14
Rs. 18

Answer: -

Each vowel costs Rs.4 and each consonant costs Rs.3.
In mango, 2 vowels ( a and o) and 3 consonants (m,n,g) and hence cost = 2*4 + 3*3 = Rs.17
Q.39: - 1 man takes 88 days to complete a work , 2 women takes 88 days to complete the same work and 3 boys take 88 days to complete the same work. In how many days 1 man 1 woman and 1 boy together can complete the work?

42
44
46
48

Answer: -1 man can do 1/88 th of the work in one day.

1 woman=1/2 man

1 boy=1/3 man

so 1 man +  1 woman + 1 boy=(1+ 1/2 + 1/3) = 11/6

So in 1 day they can do 11/6 * 1/88 th of the work = 1/48 th of the work.

Hence days to complete work = 48 days

 

Q.40: - A takes 2 days to complete one-third of a job, B takes 2 days to complete one-sixth of the same work and C takes 4 days to complete half the job. If all of them work together for 2 days and C quits, how long will it take for A and B to complete the remaining work done?.

1 day
2 days
4 days
5 days
Answer: -

A takes 6 days to complete the job (as 2 days for one-third), B takes 12 days to complete the job (as 2 days for one-sixth), C takes 8 days.
Let the amount of work to do the job be 24 units (24 is LCM of 6,12,8).
In one day, A does 24/6 = 4 units, B does 24/12 = 2 units, C does 24/8 = 3 units.
So work done by A,B,C in 2 days = 2*(4+2+3) = 18 units.
Work remaining after 2 days = 24-18 = 6 units. Hence A and B will take 6/(4+2) = 1 day.

India's Largest Online Educational Portal

Posted in Answer Key Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>